Montering av Solcellepaneler

Plassering av solcellepanelet på hytte/vegg/tak:

Plasseres mest mulig sørvendt. Vanlige aluminium vinkelfester brukes ofte på vegg og tak. Hvis vinkling brukes, så er optimal vinkel ut fra vegg på vinter 10-15 grader, og sommer 40-50 grader. (lavere på nordlige breddegrader). Unngå skygge fra trær etc. da effekten vil avta mye.

 Plassering på Båt/Caravan:

Plasseres som regel på taket på caravan eller dekket på båten. Hvis flexible bøybare solcellepaneler brukes(3mm. tykk), så limes de som regel på med tech-7 lim. Kabel føres inn gjennom en gjennomføringsboks og inn til regulator nært batteriet. PS. Disse kan man kun gå på med flate myke sko uten hæler. Ta av plastfilm hvis de har det.

 For vanlige solcellepaneler er de best å bruke plastikk støtteklosser for panler som limes med tech-7 lim.

 Tikobling:

 Koble først til batteriet til regulatoren sin pluss og minus kontakt(tegning av panelet på regulatoren)

 Avstand fra batteri til regulator må helst ikke være over 2 meter pga. spenningstap.Koble deretter kablene fra sollcellepanelet som har vanntette MC4 hutigkoblinger tll forlengerledning, og videre til regulatorens pluss og minus(tegning av batteriet på regulatoren). Husk å dimensjoner kabel etter lengde pga spenningstap ved lange avstander. Medsendte kabler takler 7-8 meter uten tap. Se kabel kalkulator på denne linken: https://www.trainor.no/cms/Tjenester/Beregning-av-spenning

 Til høyre på regulatoren så er det en 12volt utgang som har spenningsvakt. Koble til bare små sensitive forbrukere der, f.eks. Led TV, lys, radio osv.

 Større forbrukere tilkobles batteriet. Husk at det må være en sikring mellom pluss på regulator og batteri til forbrukerne.

 Flere solcellepaneler:

 Hvis man ønsker høyere effekt ønskes, så kan flere paneler kobles sammen, vanligvis i parallell. Dvs. pluss på pluss og minus på minus med en MC4 forgrener. Dette gir 12 volt ut, og dobbelt så mye strøm. Flere paneler kan samenkobles. F.eks. 3stk. 100w på 20amp. Regulator.

 Hvis man ønsker 24volt system, så kan 2 stk. Paneler seriekobles og samme regulator brukes. Dvs. pluss på minus mellom panelene.Strømmen blir den samme som for 1 stk. panel, men dimensjon på kablene kan halveres.  Batteriene må herved også være seriekoblet for å gi 24 volt til forbrukere.

 Vedlikehold:

 Tørk av panelet når det er skittent med en fuktig klut. Ellers så kan det være lurt å smøre på vannavisende fett f.eks. syrefri vaselin inne i panelets koblingsboks bak panelet for å hindre korrosjon på kontaktene.

Top